Snoekvissen: niet voor watjes! 10 tips voor een succesvangst

Een snoek is een roofvis, die gebruik maakt van de voor- en nadelen van zijn omgeving. In rivieren blijven snoeken meestal naast de stroming en verstoppen ze zich in wateronkruid, riet en lelies. Als het warm is, gaan snoeken naar diepere wateren. Snoeken zijn slimme wezens. Om succesvol te zijn in het snoekvissen, moet je goed voorbereid zijn. Met onze tips heb je gegarandeerd prijs!

1. Goede en volledige informatie is de beste start

Je kan niet vissen op een vissensoort die je niet kent. Als je succesvol wil zijn met je vangst is het belangrijk te weten hoe de vissen leven, zich voeden, zich gedragen, hoe groot en zwaar ze kunnen zijn, waar je ze het beste kan gaan zoeken, etc.

Al deze informatie hebben wij reeds voor je opgeschreven. Lees even ons artikel over snoeken door als leidraad naar meer informatie over deze vissensoort.

2. Vind de juiste visplek

Snoeken voelen zich thuis in gebieden met dichte vegetatie en zacht stromend water, zoals beken, meren en rivieren. Ze houden het meest van koud, diep water. Als de temperatuur te warm wordt, zoeken ze diepere wateren op.

Wanneer je gaat snoekvissen, zoek dan naar ondiep water met veel onkruid en gewassen aan de kant. Riet, lelies, ander wateronkruid… of plekken zoals jachthavens, sluizen, woonboten, duikers ect. als het beschutting brengt, heb je grote kans dat er snoeken in zitten.

3. Blijf niet op dezelfde plek snoekvissen

Snoeken zijn agressief, aanvallend en all over the place… Als ze op je uitgekozen plek verborgen zitten, zul je het snel weten. Snoekvissen is niet zoals vissen op sommige andere vissoorten. Bij snoeken moet je niet te lang op dezelfde plek blijven proberen.

Een goede truc is om je dood aas te laten bewegen door middel van een zeildobber. 

Heb je ze op een bepaalde plek gevonden? Snoeken zijn gewoontedieren. Grote kans dat hun rivier/beek/meer-genoten op gelijksoortige plekjes verstopt zitten!

4. Kies de juiste momenten van de dag uit

Ervaring leert ons dat snoekvissen het meeste resultaat geeft vroeg of laat op de dag. Vooral in de zomer is deze stap erg belangrijk. Snoeken houden niet van warm water en zullen dieper in het waterbekken duiken om lekker koel te blijven.

Maar ook tijdens de winter zien we ditzelfde stramien ontstaan. Snoeken happen makkelijker aan vroeg in de ochtend en laat in de dag.

5. Pre-baiting verhoogt je kans op een goede vangst

Pre-baiting is een geweldige manier om vissen naar een gebied te lokken en ze aan je aas te laten wennen, voordat je daar gaat vissen.

Hoe doe je dit? Gooi een paar keer per week een kleine hoeveelheid gehakte vis in het water waar je wil gaan vissen. De kans dat je op die plek meer snoeken vangt is op deze manier erg groot!

6. Gebruik het juiste materiaal

Snoeken kunnen extreem groot worden en heel hard tegenwerken. Zorg er daarom voor dat je hengel, molen (haspel) en lijn geschikt zijn voor de taak. Veel vissers hebben helaas al meegemaakt dat een grote snoek afbreekt omdat hun materiaal niet helemaal goed was voor het snoekvissen.

Het vissen op snoek vraagt om middelzware tot zware krachthengels om hun gewicht en sterke tegensputteren op te vangen. Ook heb je een sterke gevlochten lijn nodig. Hun tanden zijn vlijmscherp en zouden anders je lijn kunnen doorsnijden.

Koppel dit alles op de spoel, gebruik bijvoorbeeld gevlochten nylon lijn die minstens een trekkracht van 8 kg of meer kan hebben. Gebruik ook een molen met de free-spool-functie en je hebt een perfecte set-up.

7. Vis tactieken die effectief zijn bij snoekvissen

Er zijn een aantal tactieken die je kunt gebruiken om achter snoek aan te gaan, met de belangrijkste twee dood aas en kunstaas.

Werken met dood aas werkt beter in de winter wanneer het water afkoelt en het metabolisme van een snoek langzamer is, waardoor ze minder snel op aas jagen. Lees voor meer informatie hierover onze artikels over vissen met dood aas en dood aas montage.

Lokken met kunstaas is een veel actievere aanpak, die het meest geschikt is voor de warmere maanden, tot in de herfst, wanneer een snoek achter aas aan gaat. Deze tactiek bedekt meer water, waardoor dit de beste aanpak is op plekken waar snoeken ver van elkaar verspreid zitten.

8. Een net is je beste vriend

Wees voorbereid en breng een net mee! Een tweede set handen is uiteraard ook goed, maar niet iedereen heeft een viscollega bij zich wanneer de nood het hoogst is. Bij een solo-vistocht is een net met een lange steel een makkelijke tool die je kan helpen die gewilde snoek te landen.

9. De schrik van iedere visser: het onthaken van een snoek

Scherpe tanden en vingers zijn geen goede combinatie. Vooral niet als je niet van bloed houdt. Een goede onthaak-uitrusting is daarom erg belangrijk. Een tang om haken te verwijderen is geen overbodige luxe, als je vingers je lief zijn. Een betere uitrusting is echter een verschillend aantal tangen en lange en korte onthaak en knip tangen… op deze manier ben je op elke situatie voorbereid.

10. Een oververmoeide snoek is een makkelijke snoek

Snoeken hebben een agressieve energie. Het zijn tenslotte roofvissen. Deze energie laten ze op iedereen los die in hun buurt komt. Prooi, maar ook de vanger.

Wanneer je een snoek te pakken hebt, laat je hem best een paar minuutjes afdrillen. Eens vermoeid van het watergevecht wordt het dier rustiger en daardoor makkelijker te hanteren. Laat de snoek dus maar even een gevecht met het net en zichzelf houden, dan vecht hij minder hard tegen jou.